Välfärdsteknik är digitala och tekniska lösningar som används för att öka livskvaliteten och självständigheten – särskilt för personer som behöver stöd inom vård och omsorg. Det kan handla om allt från trygghetslarm och kommunikationshjälpmedel till digital planering och bildstöd.
När välfärdsteknik används rätt kan den bidra till större trygghet, mer delaktighet och ett effektivare och mer individanpassat stöd – inte istället för det mänskliga mötet, utan som ett komplement.
Boet är ett exempel på välfärdsteknik som används i LSS-verksamheter. Genom att skapa struktur och tydlighet i vardagen stärker Boet individens självbestämmande, samtidigt som personalen får ett verktyg för ett mer rättssäkert och likvärdigt arbetssätt.
Forskning om välfärdsteknik inom funktionshinderområdet
Det finns fortfarande begränsad forskning kring digitalisering och välfärdsteknik inom funktionshinderområdet. Mycket av den forskning som görs idag fokuserar främst på äldreomsorg eller skola.
Men det finns undantag! En av få som forskar specifikt inom funktionshinderområdet är Cecilia Solis Lovekvist vid Högskolan i Halmstad. Hon undersöker hur införandet av välfärdsteknik påverkar både personal och brukare – med fokus på delaktighet, struktur och kvalitet.
Forskningen utgår från Boet som exempel, men bedrivs helt fristående. Vi på Boet har varken insyn eller inflytande över studierna, utan följer resultaten med stort intresse när de publiceras.
Läs vår sammanfattning av Cecilia Solis Lovekvist forskning.