Inte bara fröjdefull – bra att tänka på inför julen
Julen står för dörren och förberedelserna pågår för fullt. Julmusik spelar i bakgrunden, gardiner byts ut, tomtar ställs fram, adventsstjärnor hängs upp, blomsterarrangemang görs och köket fylls med aktivitet. Det är mysigt för många, men innebär också nya dofter, ljuskällor, maträtter och ljud som kan vara ovana.
Vi är säkert många som kan skriva under på att hur mysig advents- och jultiden än är så innebär det också viss stress, höga förväntningar, oförutsedda händelser och ett avbrott från vardagens rutiner. Det påverkar oss alla, men för personer med nedsatt kognitiv förmåga, intellektuell funktionsnedsättning (IF) eller autism kan det lätt bli överväldigande. Därför vill vi uppmana er som arbetar med personer som har IF eller autism att fundera över hur högtider påverkar just de individer ni stöttar. Funderar kring varför ni gör som ni gör och för vems skull. Vill alla ha julpynt i det gemensamma utrymmet? Uppskattas julmusiken av alla som hör den? Vad vill de som bor på boendet äta, julmat eller något annat? Och så vidare.
Andra saker som kan vara bra att tänka på inför julfirandet:
· Funderar kring varför ni gör som ni gör och för vems skull.
· Gör en tydlig agenda, så att alla vet vad som händer och när.
· Ge möjlighet att delta i julfirande och julaktiviteter – men också möjlighet att backa undan utan att det upplevs som ett misslyckande.
· Om ni har julklappsutdelning: några mår faktiskt allra bäst av att redan innan veta vad som finns i julklappen!
· Gör en energi-inventering och se till att lägga in pauser.
Och ett guldtips:
Vill man ta en promenad, åka skridskor eller göra något annat utomhus i en miljö som annars ofta är mycket livlig, är kl. 15 på julafton ett toppentillfälle att göra det i lite mer lugn och ro.
Tänk på att det inte finns några måsten. Julen ska vara trevlig för alla, utifrån varje individs förutsättningar. Vi har mött personer som spenderar julafton som en helt vanlig vardag, kanske med lite extra god fika och några presenter inslagna i cellofan. Vi har också mött personer som firar med extra allt, från första advent till tjugondedag Knut. Som sagt: det finns inget rätt eller fel – vi som personal måste bara hjälpa till att hitta varje enskild individs ”rätt”.